Quantcast
Channel: savustaminen – Kauhukeittiö
Viewing all 55 articles
Browse latest View live

Texas Pete Pulled Pork

$
0
0

texas pete nyhtöpossu kauhukeittiö

Fiery Sweet Texas Pete Pulled Pork

Texas Pete ei ole vain siipikastike wingseille ja varsinkin makea Fiery Sweet sopii erinomaisesti grillaukseen ja on sopivan napakka mausteena sellaisenaan. Tämä Pulled Pork resepti saa tästä makeasta kastikkeesta reippaasti potkua ja ryhdikästä makua. Pulled Pork on valmistustavaltaan lähes ribsien kaltainen. Käsittämättömän helppoa valmistaa, joskin itse valmistukseen menee helpostikin pari päivää.

Savustettu Pulled Pork

    • trimmaa ja mausta liha päivää ennen savustamista
    • savusta tasaisella lämmöllä sisälämpö 90 asteeseen (noin 14 tuntia)
    • poista luu ja revi suikaleiksi
    • mausta Fiery Sweet kastikkeella ja anna maustua vielä yön yli

Meillä on ollut tapana poistaa sian lavasta nahka. Osa jättää sen lihaan savustamisen ajaksi ja poistaa vasta suikalointivaiheessa. Mausta liha kauttaaltaan BBQ mausteella. Kuivamaustetta saa laittaa melkoisesti, reippaalla kädellä joka puolelle lihaa. Lihaan voi ruiskuttaa myös marinointiruiskulla lisää makua. Kannattaa kokeilla esim. Guinness -olutta! Kääräise liha kelmuun ja anna maustua kaikessa rauhassa yön yli. Kuten joulukinkun paistossa, ota liha huoneen lämpöön 1-2 tuntia ennen savustimeen laittamista, jotta sisälämpö ehtii hieman nousta. Pulled Pork valmistuu uunissakin, mutta savustettaessa se on parhaimmillaan. Savustusaika on pitkä, mutta lopputulos palkitsee. Monesti laitamme savustimen tulille aamuyöstä 04:00 ja savustimeen lihat ehtivät ennen aamu kuutta. Seuraavat 14 tuntia menee kuitenkin enemmän odotellessa, sillä liha hoitaa itse itsensä. Tämän ajan huolehdit, että savustimessa pysyy tasainen lämpö 100-120 savustusalueella. Langaton BBQ mittari helpottaa kummasti sisälämmön seurantaa. Kannattaa hommata mittari, jossa on vähintään kaksi anturia. Toinen lihalle ja toinen savustimelle. Maverickin ET-732 on yksi erinomainen ja edullinen vaihtoehto. Molemmille lämpötiloille voidaa asettaa hälytysrajat ja sitten vaan odotellaan tai lisätään makua lihaan savustuksen aikana.

Pulled Pork valmistuu lähes itsestään! Set it – forget it! Haastavinta savustuksessa on malttaa pitää savustimen luukut kinni ja odottaa.

14 tuntia rauhassa kypsynyt ja mureutunut liha, hyvine mausteineen on kuitenkin jokaisen odotetun tunnin arvoista!

Osa maustaa ja kostuttaa lihaa savustuksen aikana moppaamalla pintaa grillauskastikkeella. Aivan yhtä herkulliseen lopputulokseen pääsee ilmankin, kunhan on tehnyt maustamisen ennalta. Useamman tunnin savustamisen jälkeen lihan voi kääriä folioon, joka hieman nopeuttaa mureutumista ja auttaa pitämään lihan kosteampana. Yhtä hyvää lopputulokseen pääsee ilmankin. Sisälämpö pitää saada mieluusti 90 asteeseen ja aikaa tähän hurahtaa noin 14 tuntia. Anna lihan hieman jäähtyä, poista luu ja revi suikaleiksi. Pulled Pork on tässä vaiheessa valmista, mutta maku vain paranee, kun sekoitat suikaleisiin Texas Peten Fiery Sweet siipikastiketta. Sekoita siipikastike lihasuikaleisiin ja anna maustua vielä yhden yön yli. Pulled Pork saa siipikastikkeesta aivan uuden twistin! Lihaa voit helposti lämmittää tarpeeseen, eikä kaipaa sämpylää enempää seuraksi!


Possun grillikylki savustettuna

$
0
0

savustettu grillikylki kauhukeittiö

Savustettu grillikylki on erittäin mehukas

Possun grillikylki on ribseihin verrattuna reippaasti paremmassa lihassa ja läskiä löytyy reippaasti!  Tästä syystä grillikylki on kerrassaan mainiota savustettavaa ja toimii hienosti myös suoraan grillattuna. Grillattuna erinomaista, mutta savustettuna vieläkin maukkaampaa, sekä erittäin mureaa. Grillikyljen grillaus tulee kysymykseen, kun haluat valmistaa lihat nopeammin. Savustettuna grillikyljen valmistus ottaa aikaa selvästi ribsejäkin pidempään – melkein 8 tuntia.

Melkein kuin ribsejä, mutta ei…

    • poista kalvot
    • mausta kuivamausteella ja anna maustua yön yli
    • savusta vähintään 7 tuntia ja 30 minuuttia

Possun grillikylki valmistellaan aivan samoin tavoin, kuin ribsitkin. Luupuolelta poistetaan kalvo ja liha maustetaan kauttaaltaan parhaaksi katsomalla kuivamausteella. Kyljessä on reippaasti enemmän lihaa, joten myös maustamiseen kannattaa varata aikaa eli anna maustua kelmussa yön yli tai parikin. Sirottele pintaan vielä ennen savustimeen laittoa kuivamaustetta ja valmistus on käytännössä siinä! Kyljen voi myös marinoida, mikä tuo lihaan vielä lisää makua. Savustettaessa riittää hyvinkin pelkkä BBQ mauste, sekä savuaromi.

Grillikylki on melkoisen rasvaista ja tästä syystä todella helppoa savustettavaa. Kuivumista ei tarvitse yhtään miettiä! Kyljessä on ribsien tavoin luut, sekä lihaa kahdessa kerroksessa, joiden välissä ohut rasvakerros. Pitkään ja alhaisessa lämmössä syntyy taatusti mureaa ja taivaallista lihaa. Lisää makua lihaan saa moppaamalla kylkeä savustuksen loppuvaiheessa suosikki BBQ kastikkeella. Tosin rasva ja kuivamauste luovat savun kanssa lyömättömän yhdistelmän ilmankin. Anna grillikyljen lötkötellä savustimessa vähintään 7,5 tuntia. Ei kuiva, vaikka ei saisi siiderisuihkua tai BBQ kastiketta niskaansa. Savustamisen jälkeen grillikylki meinaa hajota nostettaessa ja liha irtoaa luista lähes kopauttamalla. Liha on erittäin mehukasta ja maukasta. Ribseihin verrattuna maku on selvästi erilainen, joka johtuu ilmeisesti tuosta rasvan ja nesteen määrästä. Vaikka ribsit ovat meillä Suomessa todella pienessä lihassa, ribsien maku ja rakenne vievät toistaiseksi pidemmän korren Kauhukeittiössä.

Texas Pete BBQ reseptit

$
0
0

 

texas pete siipikastike bbq reseptit kauhukeittiö

Texas Pete BBQ reseptit

Texas Pete kastikkeet yhdistetään vahvasti Hot Wings siiville, mutta kastike on paljon muutakin, kuin pelkkä erinomainen siipikastike! Se sopii erinomaisesti marinadeihin, sekä grillauskastikkeeksi ja toimii sellaisenaan melkoisen napakkana pöytämausteena. Vaikka siipikastike toimii erityisen napakasti kanaruokiin ja varsinkin kanansiiville, toimii kastike myös muiden lihojen kanssa. Possua grillatessa lisää makua irtoaa Worchesterkastikkeen kanssa sekoitetusta  grillauskastikkeesta ja voin kanssa sekoitettuna syntyy erinomainen maustevoi! Kokosimme tälle sivulle BBQ reseptit joissa käytimme Texas Peten kastikkeita – CHA!mazing!

Texas Pete kastiketta löytyy myös useaan lähtöön, joista osaa on kohtalaissti saatavilla myös Suomesta. Perinteinen Hot Sauce, sekä hieman voilla laimennettu Buffalo Wings Sauce ovat tuttuja Wingsravintoloista, missä rapeat kanansiivet saavat päällen hieman tulisen, sopivasti etikkaisen kastikkeen. Samaista kastiketta löytyy lisäksi erittäin tulisena, valkosipulilla maustettuna tai savustetulla Jalapenolla eli Chipotlella maustettu siipikastike. Texas Peten Fiery Sweet on tarkoitettu siiville, mutta toimii erinomaisena BBQ kastikkeena makeutensa vuoksi. Sekoitettuna marinadipohjiin kastikkeet antavat kummasti uutta twistiä, joita kannattaa kokeilla rohkeasti! Chileistä pitävät ovat varmasti enemmän tai vähemmän fiiliksissä, kun pääsevät maistamaan Texas Peten virittämää Sriracha chilikastiketta! Kurkkaa alla olevasta linkistä Texas Peten tuotteet ja Kauhukeittiön BBQ reseptit!

Lisää Texas Peten kastikkeista ja muista tuotteista löydät täältä!

Kauhukeittiön Texas Pete BBQ reseptit löydät täätlä! 

    • Kokeile marinoida kana Texas Pete kastikkeella, jota on laimennettu esim. ananasmehulla
    • Sekoita siipikastikke Worchestershire -kastikkeeseen  ja käytä grillauskastikkeena tai marinadina
    • Paloittele grillattu broileri hieman jäähtyneenä annospaloiksi ja lisää Texas Pete kastiketta antamaan makua
    • Kokeile sekoittaa Texas Pete siipikastike ja tavallista BBQ kastiketta, jolla glaseeraat broileria
    • Moppaa lihaa grillauksen tai savustuksen aikana Texas Peten virittämällä Sriracha chilikastikkeella
    • Texas Pete virittää BBQ reseptit uudella twistillä, jota kannattaa kokeilla rohkeasti!

texas pete sriracha siipikastike bbq reseptit

Grillaaminen, BBQ vai barbecue?

$
0
0

grillaaminen bbq barbecue kauhukeittiö

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä grillaaminen oikeastaan on? Entä mitä tarkoittaa barbecue ja onko se sama asian, kuin BBQ? On ja ei. Kauhukeittiössä grillaaminen on paljon muutakin, kuin ruoan kypsentämistä ja savua. Ajattelen grillaamisen yhtenä isona kokonaisuutena, joka rentouttaa. Se kokoaa yhteen ystävät ja tutut nauttimaan yhdessä olosta ja tottakai – hyvästä ruoasta! Ehkä parasta grillaamisessa on yksinkertaisuus. Pienin asioin teet suuria makuja ja muistettavia hetkiä. Osa on sitä mieltä, että grillaaminenhan on vain yksi ruoanlaiton muoto. Varmasti monelle, mutta minulle grillaaminen ei ole vain grillaamista. Minulle se on intohimoa ja melkein koko elämä!

Grillaustermejä ja niiden merkitykset

GRILLAUS ja GRILLAAMINEN
Ruoan kypsentämistä nopeasti esim. suoraan tulen tai hiilien päällä. Liiankin yleisesti käytetty nimitys ja yleissana kaikkeen grillaukseen liittyen.
BARBECUE
Ruoan kypsentämistä HITAASTI ja PITKÄÄN. Termi yhdistetään vahvasti grillaamiseen, vaikka kyseessä on enemmänkin ruoan pitkäkestoinen SAVUSTAMINEN, jonka juuret lähtevät amerikasta. Ruoka kypsennetään matalalla lämpötilalla ja savulla, joka antaa ruokaan herkullisen lisäaromin ja mureuttaa sitkeätkin lihan palat.
BBQ
Yleisnimitys, joka muotoutuu nimestä BARBECUE. Viittaus on kuitenkin jonkin verran virheellinen, joskin lyhennettä käytetään hyvinkin usein grillaamisen yleissanana. Nimi liitetään myös useasti makuun tai ruokatyyliin, kuten BBQ kastike tai BBQ kana.
EPÄSUORA GRILLAUS
Lämmön lähde ei ole suoraan grillattavan ruoan alla. Grillaus kestää näin ollen pidempää, liha ei kuiva tai pala niin helposti ja makumaailma nousee aivan uudelle tasolle. Voidaan käyttää hiiligrillissä ja kaasugrillissä. Merkitys on enemmänkin hiilten asettelusta ja polttimoiden säädöissä. Hiilet asetetaan grillin toiseen reunaan, jolloin voidaan hyödyntää suoraa grillaamista ja siirtää ruoka kypsymään toiselle reunalla. Reunoilla ruoka jatkaa kypsymistä. Käytännössä kahden grillausalan käyttöä ja on melkein verrattavissa savustamiseen. HIDASTA GRILLAAMISTA.
SUORA GRILLAUS
Lämmön lähde on suoraan grillattavan ruoan alla. Käytetään esim. pihvien grillaamisessa. NOPEAA GRILLAAMISTA.

Grillaaminen hiiligrillillä

Tavallinen, suora grillaus perinteisellä hiiligrillillä on helppoa, kuin mikä! Kuumat hiilet grilliin ja sitten mennään. Kannellinen pallogrilli on kuitenkin paljon muutakin, kuin pelkkä grilli. Kannen avulla saadaan  luotua grilliin ihanteelliset olosuhteet lihan kypsentämiselle alhaisella lämpötiloilla, joilloin ribsit ja sitkeät lihan palat muuttuvat mureiksi herkuiksi. Hiiligrillillä grillaaminen on jopa helpomaa, kuin grillaaminen kaasulla. Haasteet hiiligrillillä grillaamiseen, tai enemmänkin savustamiseen tai epäsuoraan grillaamiseen liittyvät lämpötilan säätöön. Kun kaasugrillissä väännät polttimon säätimestä, on vaikutus lähes välitön. Hiiligrillissä lämpötilaa säädellään grillin ylä- ja alaventtiileillä, joskaan lämpötila ei muutu heti. Toinen tapa lämmön säätöön on grillin kannen käyttäminen, joka muuttaa sisälämpötilaa nopeasti, mutta ei kuitenkaan ole suositeltavaa, kuin pakon edessä. Helpoin tapa vaikuttaa grillin lämpötilaan on käytettävien brikettien tai hiilien määrä. Mieluummin hieman maltillisemmin, kuin liikaa, jolloin lämpötilan hallinta helpottuu oleellisesti.

Hiiligrillejä on moneen lähtöön, joista tunnetuimpia lienee Weber grillit ja varsinkin Weberin pallogrillit. Yksi oleellisin nyrkkisääntö kannattaa opetella heti alkumetreillä – grillaaminen ei ole hätäistä hommaa. Kuvun alle ei pidä kurkkia – vaikka kiusaus on suuri. Kupu kierrättää lämpöä ja jokainen turha nostaminen hukkaa lämmöt hetkellisesti, jolloin ruoan kypsyminen pitkittyy. Opettele grillaamaan tunteella – fiiliksellä ja vaistolla. Aivan – vaistolla. Mitä vähemmän availet grillin kantta, sen parempi. Opit kyllä tuntemaan grillisi ja grillattavat ruoat, kunhan näet aluksi hieman vaivaa. Ehkä parasta hiiligrillillä grillaamisessa on oma kehittyminen. Olet kerta toisensa jälkeen entistä varmempi ja pienistä onnistumisista tulee todella hyvä fiilis! Mikäli olet jo menettänyt grillaamiselle koko käden, huomaat, että oma rima nousee jatkuvasti korkeammalle ja korkeammalle. Et ole enää tyytyväinen, vaikka oikeasti onnistuit täydellisesti. Ole huoleti – olet polulla, joka johtaa johonkin aivan huikeaan. Poikkea välillä Kauhukeittiön sivuille etsimään uusi grillausohjeita ja inspiroidu!

Grillaaminen kaasugrillillä

Kaasugrilli – helppo ja käytännöllinen? Ei välttämättä, mutta useasti näin kuvitellaan. Lämmitysnopeus ja lämpöjen säätö ovat ehdottomasti kaasugrillin parhaat puolet – niistä ei voida kiistellä. Ehkä tärkeämpää näitä kahta grilliä vertaillessa olisi kuitenkin muistaa, että ne ovat kaksi täysin eri grilliä. Oma henkilökohtainen suositus on hankkia molemmat. Jos mietit näiden kahden välillä – valitse hiiligrilli. Hiiligrillissä maku ja autenttisuus ovat omaa luokkaansa. Se, mitä voitat hiiligrillin putsaamisessa, saat takaisin grillatessa. Monesti kaasugrillin helppous kuitenkin voittaa, eikä ratkaisu ole missään nimessä väärä. Mikäli ostopäätös kääntyy kaasugrillin puoleen, osta riittävän iso. Enemmän polttimoita = enemmän mahdollisuuksia. Enemmän grillausalaa = enemmän vaihtoehtoja. Tärkein asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on kaasugrillin puhdistusmahdollisuudet. Grilli rapaantuun todella helposti, joten kiinnitä ihan oikeasti huomiota siihen, miten helposti saat grillin puhdistettua. Hyvissä grilleissä on polttimoiden alla rasvatila, parhaimmissa, jopa oma rasva-astia. Grillatessa rasvatilaan tippuu aivan järjetön määrä rasvaa ja ruokaa, ettei sitä uskoisikaan. Mitä helpommin pääset näihin käsiksi teräsharhalla, sen parempi!

No entä sitten sähkögrillit?

Sähkögrillit – onko niistä mihinkään? On! Todellakin on. Kunhan muistetaan taas se tosiasia, ettei näitä ei voida oikeastaan vertailla. Ensimmäinen oma grillini oli juurikin sähkögrilli. Siihen pätee täysin samat asiat, kuin hiili- ja kaasugrilliin – tunne grillisi. Mitä paremmin tunnet sähkögrillisi, sen parempiin tuloksiin pääset. Sähkögrillillä teet oikeasti hyvää safkaa. Vaikka sitä ei voi verrata kahteen edelliseen, ei se huono ole. Sähkögrilli saattaa olla monelle ainoa vaihtoehto esim. kerrostalossa. Ja sähkögrilliin pätee yksi perusasia, kuten pallogrilliin – kupu. Hanki sellainen sähkögrilli, jossa on kupu. Näin saat tasattua lämpöä grillin sisällä ja se toimii pallogrillin tavoin.

Ravintolapäivä – looking for real BBQ

$
0
0

ravintolapäivä 2014

Ravintolapäivä pärähtää jälleen käyntiin

Se olisi jälleen se päivä käsillä, kun pieniä ravintoloita putkahtaa päivän ajaksi pystyyn tarjoten ruokaa ja muuta purtavaa laidasta laitaan. Valtakunnallinen ravintolapäivä on kaiketi maailman suurin ruokafestivaali, joka järjestetään yhtä aikaa ympäri maailmaa, neljästi vuodessa. Vuodesta 2011 pyörinyt tapahtuma on kerännyt osallistujia jo 56 maassa ja osallistujien määrä vain kasvaa ja kasvaa! Ajatuksena ravintolapäivä on mahtava – todellista rakkautta ruokaan. Tarkoitus onkin pitää hauskaa ja jakaa erilaisia ruokakokemuksia. Mikäli ravintolapäivä kiinnostaa tai haluat ottaa osaa, klikkaa alla olevista linkeistä itsesi mukaan!

Lähde & kuva: restaurantday.org

Barbecueta metsästämään

Mistä muuten tunnistaa, että tarjolla on hyvää ja aitoa barbecueta? Aivan mieletön jono, jota säestää aivan mielettömät tuoksut! Näitä kannattaa bongailla ja metsästää tulevana lauantaina. Mikäli tarjolla on aitoon tyyliin valmistettua, savustettua pulled porkkia tai naudan rintaa (brisket), siihen jonoon todellakin kannattaa jäädä. Savustettuna valmistettu pulled pork on jotain sellaista, mitä ei usein ole tarjolla. Uunissa mureutettu ja suikaleiksi revitty possu ei ole lähelläkään sitä herkkua, jota näissä kojuissa on tarjolla.

Ravintolapäivä Tampere: Meatlovers United BBQ

Yksi aitoon BBQ savustukseen erikoistunut ravintola nousee Tampereella osoitteeseen Juhlatalonkatu 5. Metlovers United BBQ heittää listalle ainakin aitoa ja savustettua pulled porkkia, jota kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa. Tarjolla on myös briskettiä, joten ainakin allekirjoittanut näin paikkakuntalaisena pyrkii kyllä tänne isolla prioriteetilla! Tarkemmin löydät ryhmästä tietoa Facebookista Meatlovers United BBQ:n sivuilta! Ja löytyypä herrat myös Twitteristäkin!

Muita BBQ tai grillausmestoja?

Niin – tiedätkö muita BBQ -ryhmiä tai grilliruokia tarjoavia ravintoilita, joita valtakunnallinen ravintolapäivä nostaa pystyyn? Vinkkiä tulemaan ja lisäillään listaan. Kauhukeittiö käyttää päivän puhtaasti nauttimiseen hyvästä ruoasta ja fiiliksestä. Lähtekäähän liikkeelle ja nauttimaan!

Meatlovers United BBQ

$
0
0

Aito pulled pork tehdään savustamalla

Ravintolapäivä 2014 oli ja meni, mutta siitäkin huolimatta vielä kerran reipasta respektiä kaikille, jotka uskalsivat heittäytyä ulos laittamaan hyvää safkaa! Kauhukeittiö otti kohteekseen Meatlovers United BBQ:n savustetut herkut, eikä määränpäässä savuavat tynnyrit todellakaan tuottaneet pettymystä. Kuten jo aikaisemmin totesin - parhaat mestat tunnistaa huikeasta savustetun lihan tuoksusta ja reippaasta jonosta. Sinne kannattaa jonottaa, sillä palkintona on jotain todella huikeaa. Aito pulled pork tehdään savustamalla ja lopputulos on vain kerta kaikkiaan päräyttävää. Vaikka liha saadaankin mureaksi uunissa, ei savustettua lihaa voita mikään. Oli liha sitten savustettu nopeasti tai pitkään, se pieksee muut valmistustavat mennen tullen. Vaikka pulled pork on noussut melkoiseksi trediruoaksi, jota löytyy jo perhanan valmisaterioistakin, törmää siihen liian harvoin perinteisesti valmistettuna – savustettuna. Savustettu Pulled Pork on possua parhaimmillaan! Tästä erityisen nöyrä kiitos Meatlovers United BBQ:n porukoille! Possua kannatti tulla metsästämään! Myös brisket maistui allekirjoittaneelle, vaikka mestan pit master ei itse lopputulokseen täysin tyytyväinen ollutkaan. Tiedän tunteen, kun omaa rimaa nostaa ja nostaa – se liha oli erityisen hyvää! Trust me! Ja näytti se maistuvan muillekin, sillä kojulla oli loppumaton jono!

Ravintolapäivä – kadun nurkat täynnä huikeaa safkaa

Matkalla savustetun safkan luokse törmäsi kyllä jos jonkinlaisiin herkkuihin, joita myös perheen pienimmät pääsivät maistelemaan. Näistä yksi suosikki oli muurinpohjaletut ja jätski, sekä omatekoista inkivääri-limelimua tarjoillut paikka. Täytyy sanoa, että tuo limu oli kyllä melkoisen hyvää ja sitä lähtikin maailmalle muki tolkulla. Alkoi vanhalla suu sen verran napsaamaan, että melkein nasahti hihna päälle! Kaikesta hyvästä safkasta huolimatta päälimmäiseksi jäi kuitenkin mieleen mahtava fiilis koko päivästä. Ihmisistä ja siitä hyväntuulisuudesta, sekä verkkaan rauhallisesta aurinkoisesta päivästä. Ihastelin kaikkea tuota vaivaa, jota jengi on nähnyt tuon päivän järjestämiseen. Joudun nöyrästi toteamaan, että toistaiseksi allekirjoitanut ei tuohon pysty. Teitte jokainen päivästä aivan huikean – kiitos! Ja kun seuraava valtakunnallinen ravintolapäivä jälleen starttaa ja näet jossain jonkun tarjoavan aitoa ja savustettua pulled pork sämpylää – mene sinne sillä BBQ pork taivaallista!

7
5
6
8
4
3
2
1

Laita jakoon : Jaa Twitterissä!Jaa Facebookissa!Jaa GooglePlus!Pinnaa Pinterest

Brisket Fajitas

$
0
0

brisket fajitas

Mitä tehdä ylijääneelle savustetulle brisketille?

Brisket eli savustettua härän rintaa ei kannata valmistaa aivan pientä määrää kerralla. Suuremmasta leikkauksesta, hyvällä rasvalla syntyy aivan jäätävää BBQ lihaa! Mitä pienempää leikkausta lähdet savustamaan, sitä helpommin se saattaa päästä kuivumaan. Liiaksi kuivunut härän rinta on melkoista kengän pohjaa ja miltein roskiskamaa. Ja nyt puhuttiin savustetusta härän rinnasta – ei haudutetusta, mausteliemessä uivasta lihasta, vaan pitkään savustetusta. Ero on valtava ja onnistuessaan brisket pieksee mennen tullet monet muut lihat!

Sen kerran, kun savustuslistalle brisket pärähtää, kannattaa sitä savustaa kerralla hieman isompi satsi – hyödynnä siis koko savustusala kerralla. No lihaakin tulee sitten hieman enemmän, eikä kaikkea todennäköisesti jaksa painella naamariin – varsinkin, jos lihaa on kyttäämässä hieman pienempi porukka. Syömättä jäänyt brisket toimii erinomaisesti myös seuraavina päivinä, jolloin siitä kannattaa siivuttaa ohuita siivuja esim. Brisket sämpylään. Lihaa ei kannata viipaloida valmiiksi, vaan siivuta aina käytön mukaan – liha pysyy mehukkaampana. Savustetun lihan voi myös pakastaa, kääräisemällä voipaperiin myöhempää käyttöä varten. Sulata jäätynyt härän rinta pari päivää jääkaapissa. Leikkaa hieman paksumpia paloja ja käytä nopeasti paistinpannulla ja väsää lihasta päräyttäviä fajitaksia!

Brisket Fajitas from brisket leftovers

    • savustettua härän rintaa
    • tortillaa
    • salaattia ja kasviksia (näön vuoksi)
    • guacamolea pohjalle
    • creme fraichea
    • Texas Pete -kastiketta

Brisket Fajitas on kuin mikä tahansa fajitas käärittynä tortillalättyyn, mutta kun lihaksi heitetään savustettua härän rintaa on pärinäkulma kyllä melkoinen! Kokeilimme hetki sitten perinteiseen tapaan valmistettuja fajitaksia härän kuveesta eli flank steakistä. Aivan jäätäviä, mutta onnistuessaan brisket kyllä pyyhkii pöydältä monet muut lihat! Täytteeksihän voi heittää juuri sitä, mikä suuhun sopii, mutta parasta on jättää tilaa lihalle. Creme fraiche ja Texas Pete antaa vielä viimeisen silauksen brisketille. Brisket ja Pulled Pork – ylijääneet lihat on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Toimii moneen eri ruokaan ja maku on aivan omaa luokkaansa, mikäli valmistit lihat perinteiseen tyyliin – savustamalla. Brisket Fajitas – kannattaa kokeilla seuraavalla kerralla, mikäli savustettua herkkua sattuu jäämään…

Laita jakoon : Jaa Twitterissä!Jaa Facebookissa!Jaa GooglePlus!Pinnaa Pinterest

Mesquite savustettu ankanrinta

$
0
0

savustettu ankanrinta

Savua kannattaa käyttää lihan maustamiseen

Mesquite savustettu ankanrinta – ensimmäistä kertaa savustuslistalla Kauhukeittiössä. Eikä olisi ollut omalla listalla edes seuraavana, mutta T-Barbequen Teemu toi ankkaa mukanaan kun vietimme parin päivän etkot ennen Weberin Akatemialla pidettävää BBQ Pitmaster -kurssia. Useastihan ankanrintaa kypsennetään pannussa tai uunissa, joten nyt oli hyvä hetki kokeilla ankallekin hieman tulevien päivien teemaan sopivaa savustusta. Savustus ei aina tarkoita pitkää kypsennysaikaa tai voimakasta savuaromia. Savustusta voidaan helposti käyttää yhtenä mausteena grillatessa, jolloin savuaromista saadaan hieman lisää vivahdetta lihalle. Lisää eri puulajeista savustukseen löydät täältä.

Mesquite savustettu ankanrinta ja villiyrttejä

Olimme aikaisemmin päivällä savustaneet omatekoista pekonia Weberin pallogrillissä, jossa oli kiinni Smokenator savustuspelti. Koska savustimen lämmöt alkoivat hieman putoamaan ja possun kylkikin oli jo hetkeä aikaisemmin päässyt löylyistä, päätimme kokeilla ankanrinnan maustamista savulla ennen paistamista perinteiseen tapaan. Ankalle paistimausteseos pintaan ja erityisen alhaiseen lämpöön hieman esikypsymään. Koska savustusaika oli lyhyt, käytimme hieman voimakkaampaa savuaromia, Mesquitea. Reipasta savuaromia lihalle noin 30 minuutin ajan, erittäin alhaisella lämmöllä. Taisi olla meilläkin jo liian kauan ankka savustimessa ja pelkona, että liha kypsyy liikaa. Lihaa olisi varmasti ollut parempi kylmäsavustaa ja hoidella kypsennys kokonaan pannulla. Weberin jälkilämmöissä savustettu ankka lähti selvästi kypsymään, joten äkkiä pannua tulille!

Savustettu ankanrinta lopuksi pannulle Saunomaan

Esisavustettu ankka kylmälle pannulle ja pienin lämpö päälle. Valuraitainen pannu grillin sivukeittimelle ja rauhallista kypsennystä rasvapuoli alaspäin. Lämpöä hieman lisää, kun rasva alkaa sulamaan pannulle ja rapeutuu. Pintaa rapeaksi ankan omassa rasvassa ja seuraavaksi pannulle hieman toistakin puolta. Pintaan siveltiin T-Barbequen villiyrttikastiketta, sekä pientä terää Saunakastikkeella. Erinomaisia käsintehtyjä chilikastikkeita, joista saatiin savustettu ankanrinta ottamaan vielä hieman lisää makumaailmaa. Sisälämmöt olisi voinut lihasta kurkata, mutta menimme fiiliksen mukaan – ankka hieman folion alle vetäytymään ja hetken päästä siivutus ohuiksi viipaleiksi ja ripaus mustapippuria niskaan. Eipä juuri mitään annoskokonaisuuksia ehditty kyhäillä, sillä Mesguiten savuaromilla savustettu ankanrinta oli enemmän, kuin kohdillaan!

savustettu ankarinta pannulla

Laita jakoon : Jaa Twitterissä!Jaa Facebookissa!Jaa GooglePlus!Pinnaa Pinterest

Cherry Cola Brisket

$
0
0

cherry cola brisket

Aito brisket savustetaan alusta loppuun

Cherry Cola Brisket eli perinteisiin tyyliin savustettu härän rinta kahvirubilla ja kirsikkacolalla maustettuna. Brisket – savustettu härän rinta ottaa mureutuakseen hieman lihan koosta riippuen melkoisen paljon aikaa, maustamisineen helpostikin 24 tuntia. Lopputulos on kuitenkin sen verran pärisevää, että brisketin savustamista kannattaa muutamen kerran kokeilla ja treenata. Jokaisen savustuksen jälkeen oppii pieniä asioita ja lopputulos on kerta toisensa jälkeen parempaa! Yksi tärkeimmistä onnistuneen brisketin savustuksessa on hyvä liha. Mitä paksumpi leikkaus, sen parempi – mitä enemmän rasvaa, sen mehukkaampi. Valitettavasti Suomessa ei härän rintaa osata leikata BBQ savustukseen soveltuvaksi. Leikkaus on liian usein ohut, sekä kaikki rasva on trimmattu pois ja tästä syystä lopputulos on melko usein aivan liian kuiva. Eli riittävän hyvä, paksu ja mukavasti rasvaa sisältävää härän rintaa sinne savustimeen – savusta brisket alusta loppuun! That’s real barbecue!

Kahvirub kuivamauste brisketille

    • 1 rkl vahvaa kahvia
    • 1 rkl kaakaojauhetta
    • 1 rkl ruokosokeria
    • 1 rkl savusuolaa tai vampyyrisuolaa
    • 1 tl cayennepippuria
    • 1 tl sipulijauhetta
    • 1 tl valkosipulijauhetta
    • 2 rkl savupaprikaa
    • 1 ja 1/2 rkl juustokuminaa
    • 1 tl korianteria
    • 1 tl sinappijauhetta
    • 1 tl mustapippuria

Tämän brisketin kanssa kokeiltiin hieman kahvipohjaista kuivamaustetta, jota tosin pitää vielä jonkin verran hienosäätää. Lopputulos oli kuitenkin sen verran hyvässä suunnassa, että laitoimme myös rubin ohjeen mukaan. Brisketille kelpaa melkolailla mikä tahansa rubi. Itse tykkään, melko voimakkaan makuisesta ja lopputulostahan pääsee testaamaan vasta savustuksen jälkeen, sillä maku muuttuu aina pitkän savustuksen aikana. Kuivamauste sekaisin ja hierotaan reippaalla kädellä lihan pintaan. Nosta liha pieneen vuokaan ja ruuttaa marinointiruiskulla kirsikkacolaa useaan kohtaan lihaa. Liha saa nesteestä hieman kosteutta savustuksen aikana. Erinomaista briskettiä tulee myös ilman injektointia, mutta kannattaa kokeilla molempia tapoja ja hakea itselle sopivin valmistustapa. Itse on kovinkaan voimakasta nestettä briskettiin ole laittanut, vaan antanut enemmän tilaa itse lihalle. Kun liha on maustettu ja hieman nesteytetty, kiedo vuoka lihoineen kelmuun ja anna maustua yön yli.

Savustin tulille ja Cherry Cola Brisket lauteille

Savustimeen menevät brisketit olivat kokoluokkaa 3-4 kiloa, joille on hyvä varata noin 8-10 tuntia savustusaikaa ja 1-2 tuntia vetäytymisaikaa. Liha kannattaa nostaa jo paria tuntia ennen savustamista huoneen lämpöön ja antaa sisälämmön tasaantua. 10 tunnin savustus Weberin WSM57:lla syö brikettejä melkein täyden latauksen. Sytyttämättömät briketit savustimen brikettiritilälle ja päälle kaadetaan 10-15 kpl sytytettyjä brikettejä. Olen aina tehnyt brikettien keskelle pienen kuopan, jonne kaadan briketit. Tiedä sitten vaikutusta, mikäli heittäisi suoraan tuohon päälle, mutta ainakin tällä setupilla WSM57 on toiminut täydellisesti. Briketit palaa ylhäältä alaspäin, jolloin savustusaikaa saadaan pidennettyä, sillä briketit palaa ja sytyttää loput briketit hitaasti. Täytä vesiastia vedellä ja odota, että savustimen lämpö nousee ja tasaantuu 100 – 120 asteeseen. Kylmällä vedellä täytetty vesiastia ottaa hetken lämmetäkseen, mutta ainakaan itsellä ei pihahanasta tule kiehuvaa vettä. Nosta lihat savustimeen lämpöjen tasaannuttua ja kansi kiinni – kaikki ilmanottoaukot auki. Erillisen lämpömittarin käyttäminen pitkässä savustuksessa on enemmän, kuin fiksua – varsinkin mittarin, jolla saat savustimen lämpötilan (pit temp). Savustimen lämpömittari kannattaa kiinnittää jo heti alussa. Savustimen lämpötilaa säädetään käytännössä vain alaventtiileillä – maltillisesti!

savustettu härän rinta_2

Savustuspaloja ja sipulia, sekä colasuihkua

Anna lihan hetken aikaa ottaa lämpöä pintaa savustimessa ja lisää palavien brikettien päälle savustuspaloja. Käytimme kirsikkapuuta, mutta myös muista makupuista syntyy erinomaista jälkeä. Hieman vahvempaa makua voi hakea mesquitesta tai hikkorista. Hieman halutusta savunmäärästä riippuen savustuspaloja on hyvä lisäillä pariin tai kolmeenkin kertaan ensimmäisen 4-6 tunnin aikana. Samassa yhteydessä hiilille kannattaa kokeilla myös sipulin paloja. Antavat erinomaista tuoksua ja makua lihalle. Lisäilin itse pari sipulia iltapäivän aikana hiillokselle.

Brisketin suihkuttamisesta voi olla erimieltä, mutta ainakin itse tykkään, että tuo lihan pintaan hieman makua ja estää pinnan kuivumista. Tälle brisketille suihkutettiin tasaisin väliajoin kirsikkacolaa pintaan ja savustuksen edetessä 6 tunnin kohdalle alkoi pinta selvästi myös kuivua, joten suihkua hieman tiheämmin. Viimeistään 5-6 tunnin kohdalla kannattaa lihaan laittaa lämpömittari kiinni. Erittäin suositeltavaa on myös erillinen mittari ritilän keskitasolla, jonka mukaan säätää tarvittaessa savustimen lämpöä. Kannessa oleva mittari toimii varmasti oikein, mutta näyttää erittäin usein täysin eri lämpötilaa, mitä lihojen tasolla on. Pyri pitämään lämpö 100-120 haarukassa, mieluitan 100-110 asteessa. Suihkuttaminen ja alhainen lämpö lisäävät savustusaikaa, mutta myös lopputulos on hyvä.

Ja sitten se sisälämpö stallaa

On enemmänkin sääntö, kuin poikkeus, että sisälämpö jämähtää 60-70 asteen nurkilla, eikä meinaan mitenkään nousta. Tätä ennen sisälämpö nousee säännöllisen reippaasti, mutta se tulee jämähtämään jossakin vaiheessa. Sisälämpö pitäisi kuitenkin saada 90 asteeseen asti – mieluiten lihaa kuivattamatta. Tässä vaiheessa se ohueksi vedetty suomileikkaus on myrkkyä. Vaikka lihan vetäisee folioon loppuajaksi, jotta sisälämpö nousee hieman nopeammin, lihasta tulee usein liian kuivaa. Hyvän kokoisen ja rasvaisen lihan voi myös vetää sellaisenaan eli nakuna aina tavoitelämpöön asti. Näin saat briskettiin rapeammin pinnan eli barkin. Kun lihan sisälämpö jämähti 70 asteeseen, kääräisimme lihat kirsikkacolasuihkeen kautta folioon. Paketti tiukasti kasaan ja mittari edelleen kiinni takaisin savustimeen. Nyt sisälämpö lähtee nousemaan jälleen, vieläpä melkoisen nopeasti. Kun sisälämpö saavuttaa 90 astetta, nappaa mittari irti ja kääräise pyyhkeen kanssa kylmälaukkuun. Anna lihan vetäytyä ja mureutua vielä vähintään 1-2 tuntia. 3-4 kiloiset brisketit ovat nyt ottaneet suurin piirtein 8-9 tuntia savua, 1-2 tuntia foliota ja päälle vielä 1-2 tuntia vetäytymistä eli sen reippaat 12 tuntia.

Onnistuiko vai otetaanko uusiksi?

savustettu härän rinta

Tätä hetkeä odotat koko päivän – brisket leikkuulaudalle ja koemaistamaan. Liian monet kerrat olen tässä kohden pettynyt – ei siellä päinkään, vaikka savustaminen on edennyt lähestulkoon, kuten pitää. Mutta kun se lopputulos on erinomainen, se on sitten aivan hemmetin erinomainen. Itse tykkään, että brisket pitää olla mehukas, hyvä savuaromi, mutta ei liikaa. Ei liian ylikypsä, vaan leikattavissa olevaa. Nämä kaksi hieman erikokoista briskettiä onnistuivat omien mittarien mukaan hyvin. Liha pysyi molemmissa erittäin mehukkaana ja mureana. Kuten arvelin, ei sisään ruiskutettu kirsikkacola anna juurikaan makua, vaan tehtävä oli enemmänkin, pitää liha mehukkaana. Lihaa on sen verran paljon, että leikkaa ensihätään sen verran mitä jaksat vetää ja loppu jääkaappiin. Onnistuessaan brisket ei muuten kuiva, vaan menee sellaisenaan vielä muutamia päivinä kaapista siivutettuna. Pakasta loput pahan päivän varalle, sillä hyvä brisket toimii pizzoissa, fajitaksissa tai chilissä!

 

 

Laita jakoon : Jaa Twitterissä!Jaa Facebookissa!Jaa GooglePlus!Pinnaa Pinterest

BBQ grillauskoulu 2014

$
0
0

bbq pitmaster school

BBQ grillauskoulu 2014 – lihaisaa savustamista alusta loppuun

BBQ grillauskoulu tai enemmänkin BBQ savustuskurssi, BBQ Pit Master School järjestettiin kesällä 2014 Weberin tiloissa Inkoossa. Kurssi oli ensimmäinen laatuaan, jota täällä härmässä on nähty ja sai jo ennen alkamistaan melkoista kurmuutusta sosiaalisessa mediassa. Kaikesta hässäkästä huolimatta varmaa on kuitenkin se, että juuri vastaavia BBQ kursseja, sekä savustuskulttuurin eteenpäin viemistä täällä Suomessa tarvitaan. Vaikka savustimen ja grillin äärellä onkin tullut istuttua melkoisesti ja sydän edelleen sykkii tälle lajille, lähdin nöyrästi oppimaan lisää. Ja ennen kaikkea – tutustumaan muihin savustuksesta nauttiviin ihmisiin. Tässä lyhyt yhteenveto videoiden kera – sattuneista syistä todella myöhässä.

Ensimmäinen ilta – burgereita ja lihan trimmaamista

Vihdoin perillä, teltat pystytetty ja ensimmäiset marsun aivastukset päästetty ilmoille – oli aika hieman tutustua muihin smoukkaajiin. Kurssin vetäjät esittäytyivät ja kävivät hieman läpi viikonlopun aikataulutusta, eikä lihaa tosiaankaan tulisi puuttumaan. BBQ grillauskoulu polkaistiin käyntiin burgereiden grillaamisella. Oli hauska huomata, että osalle meistä homma oli tuttua, mutta kyllä joukosta löytyi myös niitä, jotka eivät eläissään olleet grillannut burgereita. Black Angus burgereita – hell yeah!

Sitten päästiin asiaan. Aloitimme opastuksen jälkeen trimmaamaan ja valmistelemaan porsaan lapaa seuraavan päivän savustusta varten. Tarjolla oli myös melkoinen erikoisuus – Mangalitza -possua. Rotupossua, joka on ilmeisesti risteytetty villisiasta. Mangan liha oli normaalista possusta huomattavasti punaisempaa ja voi sitä rasvan määrää! Välillä lihasta näkee, että tuosta tulee hyvää! (Tarkennuksena vielä kasvattajan kommentti: ”Mangalitzasika ei ole villisikaristeytys vaan oma rotunsa joka on jalostettu 1830 -luvulla Itävalta-Unkarin alueella Habsburgien keisarilliseen hovipöytään. Se on alun perin jalostettu rasvan tuottajaksi”) Ensin poistettiin kovaa ns. huonoa rasvaa, jonka jälkeen lapaan ajettiin ruiskulla nestettä. Näin jälkeenpäin miettiessä tuollainen pistooliruisku olisi kyllä erityisen käytännöllinen, sillä yksittäisellä marinointiruiskulla nestettä saa ruutata lihaan hetken aikaan. Pulled porkista saa hyvää myös ilman nesteytystä, mutta suosittelen kokeilemaan molempia tapoja. Lopuksi kuivamauste eli rubi niskaan, lihat kelmuun ja maustumaan seuraavaan aamuun.

Seuraavaksi käsittelyyn pääsi brisket eli härän rinta. Ja oli sitten sellaista leikkausta, jota en ollut nähnyt, kuin jenkkiläisissä Tubevideoissa. Olin tässä vaiheessa aivan myyty. Vastaaviin kun ei vain ole tullut törmättyä. Lihasta kalvot, sekä ylimääräinen rasva pois ja jälleen ruiskupistoolilla nesteytys. Lopuksi kuivamauste pintaan ja brisketit kelmuun odottamaan seuraavan päivän savustusta. Vaikka grilliin oltiin saatu vasta burgereita oli BBQ grillauskoulu jo tässä vaiheessa erittäin onnistunut ja meno näytti vain kiihtyvän. Illan aikana kasailin vielä Weberin kaverin kanssa yhden kaasugrillin kisakuntoon ja tutustuttiin Weberin grillaustarvikkeisiin mm. lättyjen paistokisassa.

Toinen päivä – savustimet päälle ja lisää vauhtia

Aikainen brekkari, hieman kahvia koneeseen ja uuteen nousuun. Oli aika rykäistä savustimet ruotuun ja lihat savustumaan. Melkoinen rivistö Weberin savustimia oli kohta täydessä vauhdissa ja kyllä – taivaallinen tuoksu! Lihat savustettiin pitkän kaavan mukaisesti hitaasti ja alhaisella lämmöllä, joten valmiita lihoja päästäisiin maistamaan vasta illalla. Hyvää aikaa siis hieman verkostoitua ja opetella grillaamaan rapeita siipiä. Päivän aikana puhutiin paljon savustimen käytöstä, savustustavoista, kaikesta grillaukseen liittyvästi ja huolehdittiin hyvästä nestetasapainosta. Auringon laskiessa päästiin vihdoin maistamaan koko pitkän päivän savustuneita lihoja. Erityisen hyvää ja mureaa pulled porkkia ja briskettiä! Eipä tuota sen koommin pysty kuvailemaan – se pitää kokea itse.

Kolmas päivä – vielä jaksaa savustaa

Vieläkö jaksaa? No tottakai! Kolmas päivä startattiin ribsien valmistuksella. Ja pelkistä muistikuvistakin nousee allekirjoittaneelle vieläkin hymy, sillä spare ribsit olivat juuri sen kokoisia, joita toivoisi olevan tarjolla enemmänkin! Kun normaalisti pääsee savustamaan ilmeisesti ylempää leikattua, hieman kaarevaa ja kapeampaa kylkeä, oli näissä ribseissä sitä jotain. Ensin trimmaus ja maustaminen, jonka jälkeen ribsien annettiin hetki maustua. Savustimet jälleen tulille ja ribsit lauteille. Valmistus taisi olla melko lähellä 3-2-1 -menetelmää eli ensin nakuna savustimeen, folioon nesteen kanssa ja lopuksi vielä savustimeen kastikkeen kera. Meinasi ribseille tulla tosin hieman kiire lautaselle ennen poistuvia kurssilaisia, mutta opputulos oli kuitenkin hyvää.

BBQ grillauskoulu – näille on tarvetta edelleen

BBQ kulttuuri on ollut jo hetken aikaa orastavassa nosteessa, mutta kaipaa edelleen lisää potkua. Tämä on ollut myös Kauhukeittiön tavoite jo pidempään. Joudun kyllä nostamaan hattua kurssin järjestäjille, sillä BBQ grillauskoulun kaksi kurssia vedettiin hienosti läpi ja osallistujille kokemus oli ainutlaatuinen. Toivottavasti vastaavia järjestetään jatkossakin ja yhä useampi uskaltaisi mukaan. Mikäli yhtään olet kiinnostunut savustamisesta, haluat oppia lisää tai tutustua muihin smoukkaajiin, kannattaa lähteä reissuihin mukaan. Hyvää grillauskesää 2015!

Rebel Smoker 45 savustin

$
0
0

rebel smoker 47 hiilisavustin

Kauhukeittiön testissä Rebel Smoker 45 savustin

Rebel Smoker 45 savustin käväisi viime kesänä testissä Kauhukeittiön grillipatiolla ihan kelvollisin tuloksin. Kyseessä on melko yleinen pystymallinen savustin, jonka lämmönlähteenä toimivat briketit tai hiilet. Rebel Smoker 45 on erittäin samanlainen, kuin ikoninen Weber WSM, Rebel savustimen halkaisija on 45 cm ja omaa myös esikuvansa tavoin kaksi grillausritilää ja vesiastian. Mutta miten savustin pärjää käytännössä, kun savustusaikaa venytetään 12 tuntiin?

Kasausvaihe on melkoisen humalluttava

Rebel savustin saapui erittäin kompaktissa paketissa, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa melkoista määrää hermoja ja asennusöljyä. Ja kyllä – en ole vielä tähän päivään mennessä törmännyt grilliä kasatessa sellaiseen määrään pieniä muttereita ja ruuveja, joita pakkaus piti sisällään. Kun Weberin savustimen kasaa muutamassa minuutissa, paloi Rebelin smoukkerin kasaamiseen lähes tunti ja olutta kuluu. Jokainen savustimen jalka, sisäpuolen kannattimet, luukku, salvat, lukot – siis aivan kaikki vedetään kasaan Ikea tyyliin. No ei siinä mitään, mutta kun nuo ruuvit ovat kaiken lisäksi myös melkoisen pieniä. Vaikka kuinka varovaisesti nousujohteissa oleva grillaaja koittaa tuhertaa, hetkeä myöhemmin naarattiin ruuveja magneetilla terassin lautojen välissä. Jos nyt ottaa vertailukohdaksi vastaavan Weberin tuotteen, jossa kiinnitetään kolme jalkaa ja homma on käytännössä siinä – Rebelin kanssa meinasi sipuli hajota jo ennen ensimmäistä savustusta.

Kuitenkin ihan kelvollinen savustin

Kasausvaiheen raivon hieman laannuttua oli aika laittaa savustin testiin. Erityisen loistava ominaisuus Rebelissä on lukittava brikettipesä. Pohjaosan saa lukittua keskimmäiseen savustimen runkoon kolmella salvalla, jolloin savustinta pystyy tarvittaessa nostamaan ja siirtämään. Weberin WSM koostuu kolmesta irrallisesta osasta ja tarvittaessa savustimen siirtäminen kesken savustuksen ei käykään aivan helposti. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta oli savustimen kuvussa olevat lihakoukut, joilla savustimeen saa roikkumaan esim. suurempia kaloja tms. Ei tosin tullut testattua, mutta ajatuksena hyvä, sillä esim. Weberin savustimiin vastaavat koukut on tullut lisävarusteena.

45 cm savustin on halkaisijaltaan melko pieni ja Rebelin savustin on lisäksi myös erityisen ahdas. Vesiastian ja näiden kannattimien väliin ei paljoa ole jätetty tilaa, joten vesiastian nostaminen on todella hankalaa. Paikoilleen laittaminen kannattaakin tehdä ennen savustuksen aloittamista. Vaikka savustin on pienen oloinen lauteille mahtuu silti ihan mukavasti pari härän rintaa tai possun lapaa. Huomattavasti edullisempi savustin hoitaa kyllä savustuksen siinä, missä hieman kalliimpi esikuvansi, joskin onkin hieman heppoisen oloinen. Savustin pitää nätisti tasaisen lämmön useammin tunnin ajan ja savustaminen onnistuu helposti virvokkeita nauttien.

Voittaako hinta laadun?

Suurimmat miinukset Rebelin savustin saa erityisen pienestä alaosasta eli brikettipesästä. Pohjan muoto on huomattavasti matalampi, kuin Weberin savustimissa, jolloin pidemmällä savustuksella brikettiritilä ja alaosa on aivan täynnä tuhkaa. Brikettipesä on sen verran matala ja pieni, että tuhka peittää lähes täysin pohjassa olevat ilmanottoaukot. Lisäksi tuo brikettipesä on melkoisen pieni, joka taas rajoittaa kerralla käytettävien brikettien määrää. Jouduimme härän rintaa savustaessa kerran tyhjentämään tuhkat savustimesta ja lataamaan uudet briketit ennen savustamisen jatkamista. Toinen huomio oli, että savustimen melkoinen ruuvimäärä lähti pintaruostumaan ensimmäisen sateen jälkeen. Eihän tuo savustuksen lopputulokseen vaikuta, mutta ainakaan itse en vain pysty siirtämään kaikkia grillejä katokseen vaan niiden on hyvä kestää pihalla kesät ja talvet. Myös suojapeite loistaa poisaolollaan, joka voisi tulla savustimen mukana.

Rebel Smoker 45 savustin on kaikesta huolimatta ihan kelvollinen savustin, joskaan ei lukeudu kaikkein edullisimpiin. Vastaavassa hintaluokassa pyörii myös ProQ:n savustin, jota kannattaa myös harkita. Kauhukeittiössä on tätä nykyä käytössä Weberin 57 ja 37 savustimet ja vaikka hintaa on enemmän, kuin kopioilla, kyllä niistä löytyy myös laatutekijöitä. Mikäli olet ostamassa savustinta ja edullinen hinta houkuttelee, rohkaisen silti hetken miettimään. Halvempi savustin ajaa varmasti asian, brisket ja ribsit onnistuvat varmasti erinomaisesti.

Tekniset tiedot - Rebel Smoker 45

Grillausala 2 x 45 cm

Pohjan ilmanottoaukot 3 kpl

Erillinen vesiastia

Integroitu lämpömittari kannessa

Lihakoukut kuvussa

Korkeus 106 cm 

rebel smoker 47 savustin
rebel smoker 47 pakkaus
rebel smoker 47 lämmöt
rebel smoker 47 brikettiritilä

Savustuskurssi – Pit Master School with Phil Wingo

$
0
0

savustuskurssi

BBQ savustuskurssi saa jatkoa kesällä!

Pit Master School eli BBQ grillauskoulu / savustuskurssi järjestetään jälleen tuleva kesänä, heinäkuun alkupuolella. Kolmipäiväisen kurssin aikana pääset itse alusta alkaen valmistelemaan ja maustamaan savustettavat lihat, sekä tottakai opettelemaan itse savustamista. Mikäli olet vasta aloitteleva barbecue -harrastaja tai jo savussa pidempään kouliintunut oman takapihan Pit Master, tarttuu BBQ kurssilta mukaan varmasti jotain uutta!

Pit Master Phil Wingo savustuskurssi

Tällä kertaa savustuskurssin vetää BBQ kilpailuissa mainetta niittänyt Phil Wingo, joten luvassa on erityisen kovaa settiä. Kurssilla opit savustamaan mm. Pulled Porkia ja Briskettiä, eikä nyt ole todellakaan kyse mistään uunihaudutuksesta, vaan aidosta savustamisesta ja lopputulos on todella pärisevää. Mukana listalla on tuttuun tapaan ribsejä ja etenkin mielenkiintoiset härän ribsit. Myös tänäkin vuonna pöytään isketään Mangalitza possua, josta valmistetaan mm. pekonia. Lisäksi pääset valmistamaan kanaa BBQ kisatyyliin ja ennen kaikkea nauttimaan intohimoisten BBQ harrastajien seurasta. Tänä vuonna savustimina toimii rivi järeitä Big Green Egg – savustimia. Kaksi kolmipäiväistä BBQ kurssia järjestetään tulevana kesänä Humppilan Viikinkisaunalla, joten myöskään miljöön suhteen ei pitäisi jäädä paljoa napisemista. Projektin takana häärävät tänäkin vuonna V.I.P. International Promotions ja Poppamies. Tarkempaa tietoa ja ilmoittautumaan pääset täältä: Pit Master School with Phil Wingo

Kauhukeittiö oli mukana viime vuonna järjestetyillä BBQ kursseilla ja reissu oli melkoinen elämys. Alta löydät viime kesän tunnelmia ja viime kesän yhteenvedon löydät täältä: BBQ grillauskoulu 2014

grillauskurssi promo

Kahvirub Brisket mauste

$
0
0

brisket mauste

Brisket mauste, joka sisältää kahvia, sekä Poppamiehen Vampyyrisuolaa, antaa hieman uutta potkua savustetulle härän rinnalle ja toimii myös muutenkin grillatessa!

Kahvirub Brisket mauste

  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl kahvijauhetta esim. Nespresso kapseleista
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl savusuolaa tai Vampyyrisuolaa
  • 1 tl cayennepippuria
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl savustettua paprikajauhetta
  • 1,5 rkl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 1 tl mustapippuria

Perinteisimmillään ja yksinkertaisimmillaan brisket mauste lienee pelkkä suola ja mustapippuri, jolloin hyvin savustettu härän rinta pääsee erityisen hyvin oikeuksiinsa. Muitakin rubisekoituksia kannattaa kokeilla, vaikka osaan lihasta, jolloin makua myös pääsee hieman vertailemaan. Tämä brisket mauste pitää sisällään hieman kahvia ja kaakaota, joista tulee mukaan hieman uutta kulmaa. Itse käytin kahvina Nespresson kahvikapseleita, joista omat espressosuosikit ovat sieltä vahvimmasta päästä. Mukavasti potkua mausteeseen tuo myös Poppamiehen Vampyyrisuola, jolloin rubi saattaa olla melko ärhäkkä. Korvaa tällöin Vampyyrisuola tavallisella, mieluusti savustetulla suolalla.

Brisket mauste kannattaa hieroa lihaan jo edellisenä päivänä, jolloin maut pääsevät paremmin imeytymään lihaan. Lihan voi myös nesteyttää maustamisen yhteydessä. Helpoiten injektoiniti onnistuu marinointiruiskulla. Parhaiten brisket onnistuu kuitenkin, kun saatavilla on hyvää lihaa. Rasvaa on hyvä olla, sillä rasva tuo lihaan makua ja liha pysyy myös mehukkaampana. Liian puhtaaksi trimmattu härän rinta saattaa kuivua pidemmän savustuksen aikana.

Savustetut siivet Petellä ja Piri Pirillä

$
0
0

savustetut siivet piri piri

Texas Peteä, Piri Piriä ja siipiä

Savustetut siivet ovat erinomaista purtavaa, mikäli savustin jostain syystä tupruttaa vajaalla. Hyvinkin usein savustimessa on hieman isompi liha, joka vaatii pitkän savustusajan. Tuolloin savustimen toinenkin taso kannattaa käyttää hyödyksi, sillä varsin usein pystymallisessa savustimessa on kaksi savustustasoa. Savustettuna siivet valmistuvat muutamassa tunnissa, joten odotellessa ehtii savustamaan muutamankin kierroksen. Jonkin aikaa on tullut hamstrattua erilaisia mausteita ja etenkin Ruoveden Herkun mausteet ja mausteseokset ovat olleet monessa Kauhukeittiön kokeilussa mukana. Varsinkin heidän Piri piri -mausteseos on yksi erittäin mielenkiintoinen sekoitus tuttuja BBQ makuja ja soveltuu erinomaisesti juuri kanalle. Nimi saattaa osalla laittaa suupielet nykimään, mutta siitä ei nyt ole kyse.

Savustetut siivet Weberin WSM37 savustimessa

Vaikka Weberin pienin WSM37 onkin melkoisen ahdas, se on silti erinomainen pikku savustin. Varsinkin savustettaessa lyhyemmän aikaa, jolloin savustin myöskin kuluttaa hieman vähemmän brikettejä. Savustusala vetää kerralla kolme riviä ribsejä ja toiselle ritilälle saa mahtumaan reippaan kilon verran kanansiipiä. Vastaava ei onnistu normaalissa Weberin 57 pallogrillissä epäsuorallakaan, saati käyttämällä Smokenatoria blokkaamaan lämpöä. Savustin sopii hyvin pieneen savustukseen, mutta jossain vaiheessa WSM37 jää valitettavasti liian pieneksi, jolloin ajatukset kannattaa kääntää suurempaan savustimeen. Vaikka rinnalle!

Muutaman tunnin savustamisen jälkeen pinta on rapean rasvainen ja liha irtoaa luista taivaallisen nätisti!

Parhaat siivet saat aina, kun käytät tuoreita ja maustamattomia siipiä. Siiville kannattaa lorauttaa hieman öljyä, jotta mausteseos tarttuu paremmin kiinni. Hiero siipiin omaa suosikki mausteseosta reippaasti. Piri piri on vain yksi monista hyvistä vaihtoehdoista ja perus BBQ rubit toimivat nekin erinomaisesti. Anna maustua parisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään. Savusta siipiä 100-120 asteessa noin 2,5 tuntia (tarvittaessa +30 minuuttia lisää). Savustuksen teet helposti millä tahansa savustimella, kunhan lämmöt pysyvät tasaisena, eikä kosteudesta savustimen sisällä ole yhtään haittaa. Koska savustusajat aina jonkin verran vaihtelevat, kannattaa siipiä kurkata ensimmäisen kerran kahden tunnin jälkeen. Mikäli liha on kypsää, mutta ei kunnolla irtoa luista, jatka savustamista. En ollut omiin siipiin vielä ihan tyytyväinen, joten laitoin päälle reippaasti Texas Peten tavallista siipikastiketta ja jatkoin siipien savustamista vielä reippaat 30 minuuttia. Tuo 3 tuntia riitti tekemään siivistä rapean rasvaisia päältä, liha oli vielä erityisen mehukasta ja irtosi taivaallisen nätisti luista. Texas Peteä tai muuta BBQ kastiketta kannattaa lähes aina sivellä siipien pintaan viimeisen 30 minuutin aikana, jolloin saat siiville vielä hieman lisää makukerrosta. Savustetut siivet saivat omenapuusta melko miedon savuaromin ja onhan noissa nyt reippaasti enemmän ryhtiä, kuin uunissa kypsennetyissä.

Marienburg grillihiili testissä

$
0
0

marienburg grillihiili

Marienburg grillihiili potkii grilliin vauhtia

Kuin tilauksesta kevään grillauskauden alkuun silmiini osui Marienburg grillihiili, josta en aikaisemmin ollut juurikaan kuullut. Olemme lähes poikkeuksetta jämähtäneet käyttämään grillien ja savustimien kanssa brikettejä, sillä brikettien tasainen ja erittäin pitkä paloaika tekevät niistä erinomaisia juurikin savustukseen. Hyvä grillihiili taas sopii oivasti esim. pihvin grillaukseen, jossa tarvitaan hieman korkeampaa grillauslämpöä ja siihen tarkoitukseen Marienburg grillihiili sopii enemmän, kuin paremmin. Testailimme yhden aurinkoisen iltapäivän, millainen grillihiili onkaan kyseessä ja ajoimme rinnalla hieman tavallisia Bilteman brikettejä, joita kävin hamstraamassa tulevia savustuksia silmällä pitäen.

Hyvä grillihiili pysyy myös piippusytyttimessä

Mikäli matkaan tarttuu yleisesti saatavilla oleva pienehkö grillihiilipussi ja kaadat niitä piippusytyttimeen, on enemmänkin poikkeus, että suurin osa hiilistä valahtaa suoraan grillin pohjalle. Ne muutamat hieman suuremmat hiilet tukkivat melko helposti sytyttimen ja perässä seuraa hiekkamaista hiilipölyä. Tuo yhdistelmä ei oikein tahdo kunnolla syttyä, joten hiilet suoraan grilliin ja sytysnestettä perään – syttyy kyllä, mutta saattaa myös maistua. Marienburg grillihiili on huomattavasti suurempaa jaetta, joka lupaa hyvää jo heti pussin aukaistessa! Ilmakuivattua tervaleppää, joka kilahtaa iloisesti piippusytyttimeen kaadettaessa ja todellakin – hiilet ovat erinomaisen kokoisia! Osa hiilistä on sen verran kookkaita, että hiiliä joutui jopa hieman asettelemaan sytyttimeen.

Marienburg grillihiili syttyy nopeasti ja palaa kuumana

Marienburg sytyttimeen ja pari sytyspalaa alle. Grillihiilet lähtevät syttymään lähes välittömästi, eikä hiilloksen kestä kuin hetken kiivetä sytyttimen yläosaan asti. Melko tarkalleen 10 minuuttia ja hiillos on valmis. Vastaavassa ajassa Bilteman briketit olivat juuri lopettaneet ensisavut ja alkoivat palaa jo hieman puhtaampana. Briketeillä ottaa syttyäkseen noin 15-25 minuuttia, jolloin kaikki briketit ovat kauttaaltaan valkoisen tuhkan peitossa ja voit aloittaa grillauksen. Bilteman briketit paloivat grillin mittareiden mukaan 300 asteen pinnassa eli erittäin kuumana. Samaan aikaan Marienburg grillihiili nakutteli reippaasti yli, noin 330-340 asteen lämmöissä (meidän mittareilla). Itse asiassa mittareista loppuivat asteikot kesken, mutta todettakoon, että infernaalisen kuumana palaa! Helpoin tapa säätää grillauslämpötilaa on brikettien tai grillihiilien määrä – on aina helpompi hieman lisätä hiiliä, kuin laskea lämpöä. Jäi vielä toistaiseksi kokeilematta, olisiko lämmöt nousseet vielä tästä, mikäli hiilet olisi kasattu hiiliritilälle ja lisätty perässä vielä vähän lisää. Tehokasta grillausaikaa Marienburg grillihiili tarjoaa kovalla lämmöllä noin 30+ minuuttia, jonka jälkeen kovin lämpöpiikki lähtee hieman laskemaan, mutta lämpöä riittää silti. Haimme tällä kertaa maksimilämpöä, joten pidempää grillausaikaa, pitää vielä ihmetellä.

Briketti kestää kauemmin kuin grillihiili

Brikettien hyvä puoli on tasainen ja pitkä paloaika. Parin tunnin jälkeenkin Bilteman briketit nakuttelivat vielä noin 250 asteen lämmöillä, joilla grillailee vielä erinomaisesti. Briketit sopivat hyvin juuri helppoon grillailuun, jolloin voit keskittyä itse grillaukseen, eikä lämmöistä juuri tarvitse huolehtia ja grillausaikaakin on riittävästi. Grillatessa kannattaa käyttää kahta eri lämpöaluetta, jolloin saat ruoan tarvittaessa kypsymään myös pois suoralta lämmöltä grillin toiseen reunaan. Parhaimmillaan briketit ovat kuitenkin savustuksessa, jolloin toisenlaisella sytytystavalla, hieman savustimesta riippuen saadaan tasainen ja pitkäkestoinen savustuslämpötila. Marienburgin grillihiili sen sijaan palaa erittäin kuumana, mutta myös nopeasti. Hiilet ovat kuitenkin sen verran kuivia, että niitä voi huoletta lisätä suoraan hiillokselle, eikä hiilloksen syntyminen näin kestä, kuin hetken. Lisäksi grillihiili palaa puhtaammin ilman mitään sivumakuja. Marienburgin grillihiilistä lähti kyllä erinomainen tuoksu, jota ihastelimme pitkään vain sellaisenaan.

Sen verran kuumana pauhaava hiillos kiinnosti, että heitimme lopuksi ritilälle puoli kiloisen t-luupihvin. Pihviä ei hiilloksella kahta minuuttia pidempään uskaltanut pitää, sillä pinta otti jo tässä vaiheessa aivan huikean kauniin värin. Reipas reunarasva tosin piiskasi hieman liekkejä toiselle reunalle, joten nappasimme pihvin turvaan. Pihville ei kirjaimellisesti, kuin näytetty ritilää. Näkyy videolla huonosti, mutta liekit olivat lähinnä tuolla pihvin reunalla ja olisi varmaan ollut fiksua riipaista tuo rasva ainakin pienemmäksi. Hieman lepuutusta, pippurit pintaan ja nopea kurkkaus. Hieman lirvahti kypsemmän puolelle, mutta maultaan ja mehukkuudeltaan ylivoimaisesti paras pihvi koskaan, mitä grillistä on täällä suunnassa vedetty ulos. Näitä hiiliä ja pihvejä on varmasti luvassa uudestaan. Voisi kuvitella kuumuudesta ja liekestä, että pihvi palaa, mutta lopputulos on erinomainen.

Marienburg grillihiili grilliili on sen verran hyvä, että voin kyllä avoimin mielin suositella. Ovat kerta kaikkiaan hyviä ja tekevät juuri sen, mitä pitää – kuuma ja puhdas hiillos. Säkkikokoja löytyy kaksi – 30 ja 50 litraa, eikä noin 15€ hinta ole näin hyvistä grillihiilistä ainakaan omasta mielestäni paljoa. Kevään aikana poltamme varmasti useammankin pussin ja testailemme hieman, miten Marienburgit toimivat savustukseen. Kun näitä muutaman kerran kokeilee hyvän pihvin kanssa, voisin veikata, että näillä grillaat jatkossakin!


Ribsien savustus 3-2-1 menetelmällä

$
0
0

ribsien savustus 3-2-1

Weber WSM37 ja ribsien savustus 3-2-1

Ribsien savustus 3-2-1 menetelmällä takaa lähes joka kerta erityisen mehukkaat ja mureat ribsit. Kaiken lisäksi 3-2-1 tyylisesti savustetut ribsit ovat erityisen helppoja valmistaa – käytännössä käväiset kääntymässä savustimella muutaman kerran. Lyhyesti tämä savustusmenetelmä tarkoittaa ribsien savustamista ensin kolme tuntia suoraan ritilällä. Kolmen tunnin jälkeen ribsit kääräistään folioon ja annetaan olla savustimessa seuraavat kaksi tuntia, jolloin liha mureutuu lisää. Lopuksi ribsit otetaan pois foliosta ja jatketaan vielä yksi tunti. Viimeisen tunnin aikana haetaan ribseille vielä hyvä pinta esim. BBQ kastikkeella. Eli 3 savuja, 2 foliossa ja 1 suoraan ritillällä nakuna. Tällä tavoin savustetut ribsit onnistuvat lähes pomminvarmasti! Liha ei varsinaisesti putoa itsestään, eikä sen itseasissa tarvitsekaan. Liha on kuitenkin erityisen mureaa ja saat ribseille hyvät makukerrokset!

Ribsien savustus 3-2-1

Kuten aina ennenkin, poista ribseistä kalvot. Hiero ribsit kuivamausteella (rub) kauttaalta. Ohut sinappikerros ennen kuivamausteen lisäämistä auttaa rubia pysymään paremmin kiinni lihan pinnassa. Ribsit voi maustaa valmiiksi jo edellisenä päivänä, joskin itse maustan ribsit monesti hetki ennen savustamista. Valmistele grilli epäsuoraan grillaukseen, tavoitteena tasainen 110-120 asteen lämpö seuraavan kuuden tunnin ajan. Savustin on tähän hommaan ylivoimainen, joskin homman hoitaa myös hienosti grillissäkin. Tällä kertaa töihin pääsi Weberin pienin savustin eli WSM37. Pienimmän Weberin grillausala on melkoisen pieni, mutta savustimeen mahtuu tästäkin huolimatta 1-2 possun niskaa alalauteille ja toiselle grillausritilälle 3 riviä ribsejä. Savustuspalat kannattaa valita voimakkuuden mukaan, omenapuu toimii aina ja antaa suhteellisen miedon savuaromin.

Ribsit savustimeen

Kun grillin tai savustimen lämmöt tasaantuu 110-120 asteen lämpöihin, laita ribsit savustumaan lihapuoli ylöspäin. Savusta ribsejä 3 tuntia kaikessa rauhassa. Kolmen tunnin jälkeen laita ribsit folioon lihapuoli alaspäin ja kaada folioon myös hieman nestettä esim. omena- tai ananasmehua. Tällä kertaa käytimme nesteenä itse tehtyä inkivääriolutta, joka omaan makuun jäi hieman liian makeaksi. Kiedot ribsit mahdollisimman tiiviisti, varoen ettei esim. päässä oleva luu puhkaise foliota. Laita ribsit takaisin savustimeen, lihapuoli alaspäin. Kahden tunnin jälkeen poista ribsit foliosta ja laita takaisin savustimeen ilman foliota eli nakuna – tällä kertaa jälleen lihapuoli ylöspäin. Savusta vielä tunnin verran ja lisää pintaan 2-3 kertaa BBQ kastiketta savustuksen loppuvaihella eli viimeisen 30 minuutin aikana. BBQ kastike tekee viimeisen silauksen ribsille! Valmiit ribsit pystyy paloittelemaan käsin, BBQ kastike on tehny hieman lisää makukerroksia rasvan kanssa ja lopputulos on varmasti onnistunut. Ribsien savustus 3-2-1 menetelmällä ei juuri vahtimista kaipaa – set it & forget it!

 

ribsien savustus 3-2-1

Rebel Smoker 45 savustin testissä

$
0
0

rebel smoker 45 hiilisavustin

Kauhukeittiön testissä Rebel Smoker 45 savustin

Rebel Smoker 45 savustin käväisi viime kesänä testissä Kauhukeittiön grillipatiolla ihan kelvollisin tuloksin. Kyseessä on melko yleinen pystymallinen savustin, jonka lämmönlähteenä toimivat briketit tai hiilet. Rebel Smoker 45 on erittäin samanlainen, kuin ikoninen Weber WSM, Rebel savustimen halkaisija on 45 cm ja omaa myös esikuvansa tavoin kaksi grillausritilää ja vesiastian. Mutta miten savustin pärjää käytännössä, kun savustusaikaa venytetään 12 tuntiin?

Kasausvaihe on melkoisen humalluttava

Rebel Smoker eli suomalaisittain savustin saapui erittäin kompaktissa paketissa, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa melkoista määrää hermoja ja asennusöljyä. Ja kyllä – en ole vielä tähän päivään mennessä törmännyt grilliä kasatessa sellaiseen määrään pieniä muttereita ja ruuveja, joita pakkaus piti sisällään. Kun Weberin savustimen kasaa muutamassa minuutissa, paloi Rebelin smoukkerin kasaamiseen lähes tunti ja olutta kuluu. Jokainen savustimen jalka, sisäpuolen kannattimet, luukku, salvat, lukot – siis aivan kaikki vedetään kasaan Ikea tyyliin. No ei siinä mitään, mutta kun nuo ruuvit ovat kaiken lisäksi myös melkoisen pieniä. Vaikka kuinka varovaisesti nousujohteissa oleva grillaaja koittaa tuhertaa, hetkeä myöhemmin naarattiin ruuveja magneetilla terassin lautojen välissä. Jos nyt ottaa vertailukohdaksi vastaavan Weberin tuotteen, jossa kiinnitetään kolme jalkaa ja homma on käytännössä siinä – Rebelin kanssa meinasi sipuli hajota jo ennen ensimmäistä savustusta.

Kuitenkin ihan kelvollinen savustin

Kasausvaiheen raivon hieman laannuttua oli aika laittaa savustin testiin. Erityisen loistava ominaisuus Rebelissä on lukittava brikettipesä. Pohjaosan saa lukittua keskimmäiseen savustimen runkoon kolmella salvalla, jolloin savustinta pystyy tarvittaessa nostamaan ja siirtämään. Weberin WSM koostuu kolmesta irrallisesta osasta ja tarvittaessa savustimen siirtäminen kesken savustuksen ei käykään aivan helposti. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta oli savustimen kuvussa olevat lihakoukut, joilla savustimeen saa roikkumaan esim. suurempia kaloja tms. Ei tosin tullut testattua, mutta ajatuksena hyvä, sillä esim. Weberin savustimiin vastaavat koukut on tullut lisävarusteena.

45 cm savustin on halkaisijaltaan melko pieni ja Rebelin savustin on lisäksi myös erityisen ahdas. Vesiastian ja näiden kannattimien väliin ei paljoa ole jätetty tilaa, joten vesiastian nostaminen on todella hankalaa. Paikoilleen laittaminen kannattaakin tehdä ennen savustuksen aloittamista. Vaikka savustin on pienen oloinen lauteille mahtuu silti ihan mukavasti pari härän rintaa tai possun lapaa. Huomattavasti edullisempi savustin hoitaa kyllä savustuksen siinä, missä hieman kalliimpi esikuvansi, joskin onkin hieman heppoisen oloinen. Savustin pitää nätisti tasaisen lämmön useammin tunnin ajan ja savustaminen onnistuu helposti virvokkeita nauttien.

Voittaako hinta laadun?

Suurimmat miinukset Rebel Smoker 45 savustin saa erityisen pienestä alaosasta eli brikettipesästä. Pohjan muoto on huomattavasti matalampi, kuin Weberin savustimissa, jolloin pidemmällä savustuksella brikettiritilä ja alaosa on aivan täynnä tuhkaa. Brikettipesä on sen verran matala ja pieni, että tuhka peittää lähes täysin pohjassa olevat ilmanottoaukot. Lisäksi tuo brikettipesä on melkoisen pieni, joka taas rajoittaa kerralla käytettävien brikettien määrää. Jouduimme härän rintaa savustaessa kerran tyhjentämään tuhkat savustimesta ja lataamaan uudet briketit ennen savustamisen jatkamista. Toinen huomio oli, että savustimen melkoinen ruuvimäärä lähti pintaruostumaan ensimmäisen sateen jälkeen. Eihän tuo savustuksen lopputulokseen vaikuta, mutta ainakaan itse en vain pysty siirtämään kaikkia grillejä katokseen vaan niiden on hyvä kestää pihalla kesät ja talvet. Myös suojapeite loistaa poisaolollaan, joka voisi tulla savustimen mukana.

Rebel Smoker 45 savustin on kaikesta huolimatta ihan kelvollinen savustin, joskaan ei lukeudu kaikkein edullisimpiin. Vastaavassa hintaluokassa pyörii myös ProQ:n savustin, jota kannattaa myös harkita. Kauhukeittiössä on tätä nykyä käytössä Weberin 57 ja 37 savustimet ja vaikka hintaa on enemmän, kuin kopioilla, kyllä niistä löytyy myös laatutekijöitä. Mikäli olet ostamassa savustinta ja edullinen hinta houkuttelee, Rebel Smoker on varmasti hyvä ja soiva peli! Rebel Smoker 45 löytyy mm. Tulikulman savustinvalikoimasta.  Halvempi savustin ajaa varmasti asian, brisket ja ribsit onnistuvat varmasti erinomaisesti.

Tekniset tiedot - Rebel Smoker 45

Grillausala 2 x 45 cm

Pohjan ilmanottoaukot 3 kpl

Erillinen vesiastia

Integroitu lämpömittari kannessa

Lihakoukut kuvussa

Korkeus 106 cm 

Savustetut siivet Petellä ja Piri Pirillä

$
0
0

savustetut siivet

Texas Peteä, Piri Piriä ja savustetut siivet

Savustetut siivet ovat erinomaista purtavaa, mikäli savustin jostain syystä tupruttaa vajaalla. Hyvinkin usein savustimessa on hieman isompi liha, joka vaatii pitkän savustusajan. Tuolloin savustimen toinenkin taso kannattaa käyttää hyödyksi, sillä varsin usein pystymallisessa savustimessa on kaksi savustustasoa. Savustetut siivet valmistuvat muutamassa tunnissa, joten odotellessa ehtii savustamaan muutamankin kierroksen. Jonkin aikaa on tullut hamstrattua erilaisia mausteita ja etenkin Ruoveden Herkun mausteet ja mausteseokset ovat olleet monessa Kauhukeittiön kokeilussa mukana. Varsinkin heidän Piri piri -mausteseos on yksi erittäin mielenkiintoinen sekoitus tuttuja BBQ makuja ja soveltuu erinomaisesti juuri kanalle. Nimi saattaa osalla laittaa suupielet nykimään, mutta siitä ei nyt ole kyse.

Savustetut siivet Weberin WSM37 savustimessa

Vaikka Weberin pienin WSM37 onkin melkoisen ahdas, se on silti erinomainen pikku savustin. Varsinkin savustettaessa lyhyemmän aikaa, jolloin savustin myöskin kuluttaa hieman vähemmän brikettejä. Savustusala vetää kerralla kolme riviä ribsejä ja toiselle ritilälle saa mahtumaan reippaan kilon verran kanansiipiä. Vastaava ei onnistu normaalissa Weberin 57 pallogrillissä epäsuorallakaan, saati käyttämällä Smokenatoria blokkaamaan lämpöä. Savustin sopii hyvin pieneen savustukseen, mutta jossain vaiheessa WSM37 jää valitettavasti liian pieneksi, jolloin ajatukset kannattaa kääntää suurempaan savustimeen. Vaikka rinnalle!

Muutaman tunnin savustamisen jälkeen pinta on rapean rasvainen ja liha irtoaa luista taivaallisen nätisti!

Parhaat savustetut siivet saat, kun käytät tuoreita ja maustamattomia siipiä. Siiville kannattaa lorauttaa hieman öljyä, jotta mausteseos tarttuu paremmin kiinni. Hiero siipiin omaa suosikki mausteseosta reippaasti. Piri piri on vain yksi monista hyvistä vaihtoehdoista ja perus BBQ rubit toimivat nekin erinomaisesti. Anna maustua parisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään. Savusta siipiä 100-120 asteessa noin 2,5 tuntia (tarvittaessa +30 minuuttia lisää). Savustuksen teet helposti millä tahansa savustimella, kunhan lämmöt pysyvät tasaisena, eikä kosteudesta savustimen sisällä ole yhtään haittaa. Koska savustusajat aina jonkin verran vaihtelevat, kannattaa siipiä kurkata ensimmäisen kerran kahden tunnin jälkeen. Mikäli liha on kypsää, mutta ei kunnolla irtoa luista, jatka savustamista. En ollut omiin siipiin vielä ihan tyytyväinen, joten laitoin päälle reippaasti Texas Peten tavallista siipikastiketta ja jatkoin siipien savustamista vielä reippaat 30 minuuttia. Tuo 3 tuntia riitti tekemään siivistä rapean rasvaisia päältä, liha oli vielä erityisen mehukasta ja irtosi taivaallisen nätisti luista. Texas Peteä tai muuta BBQ kastiketta kannattaa lähes aina sivellä siipien pintaan viimeisen 30 minuutin aikana, jolloin saat siiville vielä hieman lisää makukerrosta. Savustetut siivet saivat omenapuusta melko miedon savuaromin ja onhan noissa nyt reippaasti enemmän ryhtiä, kuin uunissa kypsennetyissä.

Tulisempi rub mausteseos ribseille

$
0
0

rub mausteseos ribseille

Hiero rub mausteseos lihaan ja savusta

Hieman enemmän lämpöä sisältävä rub mausteseos ribseille, joka toimii myös varsin mainiosti vaikka possun fileelle. Mikäli kaipaat vielä hieman lisää potkua, kokeile vaihtaa yksi rkl suolaa kahteen ruokalusikalliseen Poppamiehen Vampyyrisuolaa tai lisäämällä mausteseokseen esim. kuivattua chiliä. Rub mausteseos on erityisen helppo valmistaa ja se säilyy pitkään. Niputat vain mausteet yhteen ja sekoitat. Hiero ribsien tai muiden lihojen pintaan ennen savustamista tai grillaamista. Osa tykkää maustaa lihat jopa edellisenä päivänä, mutta ainakin itse hieron ribseille mausteet noin tuntia ennen savustamista. Rub mausteseos saa lihan pinnan hieman hikoilemaan, jolloin savun makua tarttuu mukavasti savustuksen alkuvaiheilla. Kuivamarinointiin kannattaa kokeilla eri mausteiden yhdistelmiä, jolloin saat grillaukseen vähän uusia makuja. Mikäli rubin vääntämisessä haluaa päästä helpolla, löytyy valmiista sekoituksistakin hyviä vaihtoehtoja. Täältä löydät vaikka uuden grillin ja Poppamiehen rubit!

Tulisempi rub mausteseos ribseille

  • 3 rkl suolaa
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl mustapippuria
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 2 rkl chilijauhetta
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl cayennepippuri
  • 1/2 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää

rub mausteseos ribseille 2

 

Savustettu possun kylki grillissä

$
0
0

savustettu possun kylki

Savustettu possun kylki  grillissä

Savustettu possun kylki oli alunperin pienimuotoinen kokeilu valmistaa pekonia savustamalla, sekä hieman oikaisten valmistustavasta, toisin sanoen nopeuttaa valmistusaikaa. Useimmat pekonin valmistusreseptit pitävät sisällään muutamasta päivästä aina viikkoon kestävän ns. curing -vaiheen märkänä tai kuivana. Ja mitä enemmän noita pekonireseptejä tonkii, sitä enemmän löytyy myös valmistustapojakin. Yksi varsin mielenkiintoinen tapa on parin viikon kestävä curing -vaihe, jonka jälkeen possun kylki kylmäsavustetaan. Possun kyljen – tässä vaiheessa pekonin väri pysyy punaisena ja koostumus vastaa tutun turvallista pekonia, jota löytyy myös massatuotettuna. Voi vain arvailla kummasta löytyy enemmän makua. Kunnollisen pekonin valmistukseen palaillaan vielä aivan varmasti, kunhan saadaan lisää raaka-aineita kasaan.

Ei ihan pekonia, mutta savustettu possun kylki kuitenkin

Koska aika oli rajallinen, päädyimme T-BBQ:n Teemun kanssa uittamaan kyljen suolaliuoksessa ennen savustamista. Suolasaikaa olisi mielellään pitänyt olla päivä tai pari, mutta lievän ajanpuutteen vuoksi kylki ui suolaliemessä ainoastaan yön yli. Suolalios oli 10% eli litraa kohden 1 dl suolaa. Seuraavana päivänä kylki ongittiin suolaliemestä ja kuivattiin. Käytimme savustukseen aivan normaalia savustuslämpötilaan n.110-120 haarukassa. Possun kylki savustettiin miedosti omenapuun savulla ja napattiin pois, kun sisälämpö oli 65 astetta eli nipin napin kypsä puolella. Savustusaika oli noin parin tunnin luokkaa. Kyljen annettiin vielä hieman vetäytyä ja nahka leikattiin pois. Väriltään kylki oli enemmänkin haarmaasuolatun oloista, kuin pekonille ominaista punertavaa. Mutta pannulle heitettynä aamupalalla maku oli erinomainen. Pekonin valmistuksessa ei siis juurikaan voi oikaista, vaan kylki tarvitsee cure -vaiheen, jonka jälkeen rauhallisen savustuksen tai kylmäsavustuksen. Possun kyljestä voisi myös leikata hieman paksumpia paloja ja savustaa niitä ribsien tyylisesti.

savustettu possun kylki 2

Viewing all 55 articles
Browse latest View live